Pomiary i badania czynników szkodliwych i uciążliwych
Strona główna » Pomiary i badania czynników szkodliwych i uciążliwych
ul Metalowców 7, 88-100 Inowrocław Kujawsko-Pomorskie
Numer Telefonu
Piotr Drop: tel. kom. 508 209 940 Laboratorium: tel/fax: 52 355 05 29
prolabsc@prolabsc.pl
Czynniki szkodliwe
Czynniki szkodliwe w środowisku pracy – to czynniki, których oddziaływanie na pracownika prowadzi lub może prowadzić do utraty zdrowia, powstania choroby zawodowej lub innego schorzenia związanego z wykonywaną pracą.
Czynniki szkodliwe w środowisku pracy można podzielić na następujące kategorie:
- czynniki fizyczne: hałas, hałas ultradźwiękowy, drgania mechanicznes zkodliwe
- frakcja wdychana i respirabilna np. pył drewna twardego, mąki,
- pyły i dymy spawalnicze wraz z substancjami toksycznymi np. tlenki, metale,
- metale występujące w postaci pylistej np. ołów, żelazo,
- mikroklimat zimny i gorący np. w chłodniach, piekarniach,
- czynniki toksyczne, chemiczne, lotne związki organiczne np. benzen,
- pyły zawierające azbest
- promieniowanie optyczne nielaserowe
- promieniowanie laserowe
- pole lub promieniowanie elektromagnetyczne o częstotliwości z zakresu 0 Hz-300 GHz.
Obowiązki pracodawcy
W ramach zapobiegania chorobom zawodowym i innym chorobom związanym z wykonywaną pracą każdy pracodawca musi:
- utrzymywać w stanie stałej sprawności urządzenia ograniczające lub eliminujące szkodliwe dla zdrowia czynniki środowiska pracy i urządzenia służące do pomiarów tych czynników,
- wskazać czynniki szkodliwe dla zdrowia w środowisku pracy, dla których wykonuje się badania i pomiary
- przeprowadzać, na swój koszt, badania i pomiary czynników szkodliwych dla zdrowia, rejestrować oraz
- przechowywać wyniki tych badań i pomiarów, a także udostępniać je pracownikom.
- przeprowadzić konsultuje z pracownikami lub ich przedstawicielami, w trybie przyjętym u danego pracodawcy, działania dotyczące:
Natomiast do szczegółowych obowiązków pracodawcy należy:
- Na podstawie procesów technologicznych i stosowanych substancji zidentyfikować występujące w nich czynniki szkodliwe dla zdrowia w celu ich wytypowania do oznaczenia w środowisku pracy,
- zlecenie wykonania badań i pomiarów czynnika szkodliwego dla zdrowia w środowisku pracy nie później niż w terminie 30 dni od rozpoczęcia działalności;
- poinformowanie pracowników o wynikach przeprowadzonych badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy w sposób ustalony w danym zakładzie pracy oraz umieszczenie aktualnych wyników na odpowiednim stanowisku pracy;
- prowadzenie na bieżąco rejestru czynników szkodliwych dla zdrowia występujących na stanowisku pracy;
wpisywanie na bieżąco wyników badań i pomiarów czynnika szkodliwego dla zdrowia do karty badań i pomiarów czynników szkodliwych; - w przypadku likwidacji firmy przekazanie rejestru i karty właściwemu miejscowo państwowemu inspektorowi sanitarnemu;
- przechowywanie wyników badań i pomiarów przez 3 lata, licząc od daty ostatniego wpisu, a rejestrów i kart przez 40 lat;
- udostępnianie wyników badań i pomiarów wpisanych do kart oraz rejestrów niezwłocznie na pisemne żądanie pracownika, byłego pracownika, ich przedstawiciela ustawowego lub pełnomocnika.
Jaką rolę ma do spełnienia służba bhp?
Służba bezpieczeństwa i higieny pracy powinna:
- rozpocząć działalność już w procesie organizowania produkcji i stanowisk pracy, dbając, aby były one zgodne z wymogami bhp oraz ergonomii, i w miarę możliwości zastosować w tym zakresie bezpieczniejszą technologię, a także odizolować stanowiska pracy niezwiązane z produkcją, w wyniku której dochodzi do narażenia na czynniki szkodliwe, sprawdzić funkcjonowanie maszyn i urządzeń, w szczególności zwiększających bezpieczeństwo pracowników (np. urządzeń wentylacyjnych, klimatyzacyjnych, wyciągów),P1020360 m
- przed przystąpieniem do przeprowadzania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy dokonać analizy przebiegu procesów technologicznych oraz organizacji i sposobów wykonywania pracy,
- ustalić rodzaj procesu technologicznego, przy którym stężenie i natężenie czynników szkodliwych dla zdrowia jest najwyższe, oraz poinformować o tym wykonujących badania i pomiary (nie bez znaczenia dla rzetelności ich wyników jest miejsce pobierania próbek, które powinno być wyznaczone w związku ze sposobem wykonywania pracy),
- przestrzegać terminów wykonywania badań i pomiarów,
- oceniać wyniki badań, czyli porównywać je z aktualnymi wartościami najwyższych dopuszczalnych stężeń (NDS) i najwyższych dopuszczalnych natężeń (NDN) czynników szkodliwych dla zdrowia
- w przypadku istotnego narażenia pracowników na czynniki szkodliwe dla zdrowia opracować strategię zmniejszenia ryzyka, natomiast w przypadku przekroczenia NDS i NDN – natychmiast zmniejszyć narażenie w sposób możliwy do wykonania w firmie,
- ustalić sposób przekazywania pracownikom informacji o wynikach badań i pomiarów oraz ich interpretacji,
- sporządzać i przechowywać stosowną dokumentację.

Czynniki uciążliwe
Czynniki uciążliwe w środowisku pracy – to czynniki, których oddziaływanie na pracownika może być przyczyną złego samopoczucia lub nadmiernego zmęczenia, które nie prowadzi jednak do trwałego pogorszenia stanu zdrowia. Mogą one jednak prowadzić do dłuższej nieobecności pracownika z powodu choroby i obniżenia wydajności. Nie ustalono dla nich NDS, NDN ani czasookresów badań, są jednak ważnym elementem środowiska pracy, którego badanie lub pomiary wymagają inne akty prawne np. kodeks pracy. Wpływają znacząco na wydajność, czy jakość pracy i są znaczącym elementem oceny stanowiska pracy. Do głównych czynników o charakterze uciążliwym zaliczyć można następujące kategorie:
- Mikroklimat umiarkowany
- Oświetlenie
- Monotonia
- Obciążenie psychiczne
- Obciążenie statyczne
- Wysiłek fizyczny